Monday, July 7, 2014

Ramadhan Telah Tiba...

                                       


Assalammualaikum...

Dah 10 hari Ramadhan berlalu. Masih belum terlambat untuk mengucapkan "selamat menunaikan ibadah di bulan yang mulia". Ramdhan kali ni berazam takmo beli makanan kat PARAM. Tapi hari pertama Ramadhan terpaksa jengah gak PARAM kat Seksyen 1, Bandar Baru Bangi. Kesian kat anak-anak yang terlalu seronok nak berpuasa dan berbuka.

Hari pertama berpuasa Umai bukan main lincah sangat. Dia ni bukan boleh percaya bab puasa ni. Masa berpuasa tahun lepas, boleh jer berminyak mulut pagi-pagi buta sebelum pegi taska. Bila tanya awak puasa ke tak, boleh lak jawab dia puasa. Umang aiiii.... mak awak ni tak buta lagi okeh. Dengan mulut berlemoih dengan minyak & comot walau dah mandi pagi tu. Tapi tahun ni memang dia berpuasa tanpa curi-curi makan ;)

Hari ke-2 berpuasa kami sekeluarga tak bangun sahur. Kunci jam pukul 4 pagi tapi bila jam berbunyi, kita pi matikan alarm. Memang kelaut la tido pagi tu. Umai bangun jer pagi nak gi sekolah terus muncung & marah-marah kenapa tak kejutkan dia bangun sahur. Si kakak tu takpe lagi. Ambil dia dari sekolah tengah hari tu memang nampak comot coz menangis lapar. Bila suruh berbuka takmo la pulak. Petang tu bila En. Lan nak pegi amik dari KAFA memang tak jumpa dia kat tempat biasa. Cari la sekeliling sekolah. Mya pun tak jumpa dia. Rupanya dah dok melepek kat kerusi kat kelas. Macam hazab sangat bila puasa hari tu. Terpaksa la En. Lan dukung dari kelas. Sampai rumah bukak tudung terus tidur. Dengan stoking pun m asih tersarung kat kaki. Wahai Umai... kat luar sana masih ramai yang sentiasa berpuasa demi kelansungan hidup. Kira bersyukur awak ni masih ada makanan, tempat tinggal dan segala-galanya. 

Kakak Mya lak berazam untuk kurus. Macam nak gelak guling-guling pun ada. Dia ni jenis badan mudah naik. Tapi bila berbuka makan tak hengat. Macam mana nak kurus tu ;). 

Monday, January 20, 2014

Status di Fesbuk

Dari Fesbuk icon/pelawak popular.

~ Hahahahahahahohohohooh....Relatives & Taulan yg dsygi...moh kita baca nih...mmg klakar tp ade byk betul nye...muhasabah diri sy sndiri...tiada kena mengena dgn yg Hidup atau yg telah Mati...

Copy Paste: Status FB...mmg kelakar..

Jenis-jenis status FB yang ada tujuan tersirat (copy paste):

1. Check in kat hospital siap snap gambar sambil ayat sendu2 suruh doakan anak, suami etc.. padahal nak bagitau check in kat Prince Court Hospital… pesakit pun cuma demam manja2 je.. Kata lah warded kat GH, mati hidup balik takkan ‘check in’ status fb kan.. huhu

2. Snap gambar anak dalam umah dengan caption ‘alahai anak mama ni bla bla bla…’.. padahal nak tunjuk sofa, tv or perabot baru yg jadi objek latar belakangnya.. Yerla kalau tak buat macam tu orang tak tau kan.. Takkan semua orang nak jemput datang rumah..

3. Syukur tak henti2.. ‘Alhamdulillah rezeki yang semakin melimpah ruah, makin masyukk..bla bla bla’.. Alhamdulillah itu dan ini.. padahal nak orang tau betapa mewah atau kayanyer dia sekarang (sebenarnyer takde pun).. Kalau ikhlas nak bersyukur, terus lah sujud kepada Allah swt.. sesungguhnya Allah itu ada dimana2.. tak perlu guna fesbuk sebagai orang tengah!!

4. Tangkap pic dalam kereta…eh pastinyer kena nampak stereng sekali.. Caption, biasala.. ‘Ala jam la jalan… gud morning semua.. letih la hari ni.. etc etc..’ Padahal nak tunjuk lambang kat stereng kereta tu.. Hello kalau bawak Lamborghini ke Porche ke ok la.. Setakat Honda, Toyota, Nissan dan yang sewaktu dengannya, rentikanlah dik !

5. Check in kat shopping mall dengan status ‘shopping untuk hilangkan stress’ atau ‘ahhh hari2 shopping, abes la duit i..’ atau ‘hmm I kalau bershopping mcm ni la..susah nak berhenti’… hahaha kelakar kan.. sebenarnya nak bagitau orang lain yang dia banyak duit boleh shopping hari-hari. Ade yang jenis siap snap gambo paper bag lagi, nak tayang brand.. nak lagi parah siap snap tanda harga.. kalau gitu sah lah, korang ade penyakit ‘CULTURE SHOCK’ !

6. 24 hours duk update pasal anak dia.. anak dia la paling cerdik, anak dia la paling comey.. mcm orang lain takde anak.. takpun sibuk update pasal Laki dia.. Laki dia la yang paling kaya, laki dia la yang paling loving, laki dia itu laki dia ini.. hmm yunk memangla itu facebook awak, tapi awak bukan Kate Middleton atau Diva Siti Nurhaliza. Orang tanak tau setiap inci pasal keluarga awak!!

7. Tangkap pic sendiri (mulut biasala muncung, herot segala bagai), dengan caption ‘muka tanpa mekap..mata panda letih tak cukup tdo bla bla bla…’ dengan harapan ade la orang lain komen.. “eh u still nampak comel la.. nampak muda la dari umur sebenar etc etc” hmm.. lu pikir la sendiri..

8. ..
9. ..
10. ..
Haaa yang lain-lain korang isilah sendiri !

Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda:

Ertinya:
“Suatu yang paling aku khuatirkan kamu ialah syirik kecil, lalu ditanya oleh sahabat.”Apakah syirik kecil itu ya Rasulullah s.a.w?” Kemudian baginda s.a.w bersabda: ”Iaitu riak.””
(HR.Ahmad dan Baihaqi)

Monday, December 30, 2013

Happy New Year..


Selamat tinggal 2013..... 
Selamat datang 2014....

Moga tahun yang mendatang akan mematangkan kita semua, tiada lagi perbalahan yang merugikan kita semua, diberikan kesihatan, kebahagiaan, kelapangan untuk kita semua.

Segala kepahitan, kesedihan, kekurangan pada tahun ini menjadi kekuatan untuk kita semua menghadapi segala cabaran yang mendatang. 

Salam Kebahagian Untuk Semua @@@@

Kenangan Hari Orientasi

Senarai nama sebelum ujian Dianostik

'Spot me'

Umai dengan Batrisya Umairah (teman ketika di Nasyrah Child Care Centre)


Friday, December 27, 2013

Tengok wayang ke buat wayang ???


Errkkk... memang tido siapp ZZZzzzz ler jawabnya.

Orientasi Tahun Satu Sesi Persekolahan 2014





Esok merupakan Hari Orientasi Tahun 1/Pra Sekolah Sesi Persekolahan Tahun 2014. Macam mana la si kecik @ Bebe ni esok.

Tuesday, December 24, 2013

Rempah Mak Pon



Rempah Asam Pedas
Berat : 450 gm
Harga : RM10



Sambal Ikan Bakar
Berat : 600gm
Harga : RM15


Rempah Soto
Berat : 250gm
Harga : RM10


Rempah Mee Bandung
Berat : 400gm
Harga : RM10


Testimoni dari pelanggan saya:




Sebarang pertanyaan/tempahan, meh call/Whatsapp/SMS 018-3594643.
Penghantaran percuma sekitar Putrajaya.
Untuk penghantaran Pos Laju harga kos pos akan diberitahu mengikut jumlah berat.

Monday, December 23, 2013

DiGizens Thank You Sale





Sesuai dengan bonus yang akan memenuhi akaun anda semua hujung tahun atau awal tahun nanti, bolehlah beli smartphone terkini untuk yang tersayang. Promosi Digi kembali lagi. DiGizens Thank You Sale sedang berlangsung dari 2 Disember 2013 hingga 5 Januari 2014. Mari kita tengok apa yang ditawarkan. Check it out...

Promosi Smartphone - Percuma

Samsung Galaxy Ace 3 
Samsung Galaxy Grand Quattro
Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy S4
HTC One
Sony Xperia Z
Sony Xperia C

Tawaran Diskaun Smartphone

Samsung Galaxy Note III 
iPhone 5

Tawaran Modem Percuma

3G Modem
4G LTE Modem
3G MiFi
4G LTE MiFi 

Meh tengok terma dan syarat:

Hanya untuk pembelian online sahaja.
Bayaran pendahuluan bagi pelan + gajet diperlukan semasa pendaftaran.
Bayaran pendahuluan gajet anda akan dikreditkan semula kepada anda dalam bentuk rebet bulanan dalam tempoh 24 bulan.
Bayaran sebanyak RM5 dikenakan untuk penghantaran gajet.
Bayaran Pendahuluan Pelan RM50 (tidak dikembalikan) perlu dibayar semasa mendaftar untuk broadband (untuk promosi Modem).

Meh tengok kelebihan yang anda dapat sebagai pelanggan pula :)

Setiap DG Smart Plan, untuk 2000 pelanggan pertama akan mendapat 1000 mata ganjaran Bonuslink serta percuma 1 bulan langganan.
Internet sehingga 6GB.
Panggilan tempatan perantauan dengan hanya 30 sen sahaja di negara-negara terpilih.
Panggilan Skype tanpa had ke 63 negara-negara terpilih.
Nikmati 30 juta lagu DEEZER.


Merchant / Brand :

Digi Telecommunications



Location :
Digi Telecommunications Storewide 


Summary :
FREE smartphones - only with DG SmartPlan™ End the year on a high note with a FREE smartphone and pair it up with DG SmartPlan™! 

Notes:
  • Plan + Device Upfront Payments are applicable upon sign up.
  • Your Device Upfront Payment will be credited back to you in the form of monthly rebates over 24 months.
  • Your Plan Advance Payment will be used to off-set the Monthly Fee in your first month's bill.
  • A fee of RM5 is applicable for the delivery of any FREE/RM0 devices.
  • Device prices are subject to change. Please refer to our for the latest prices and devices.
  • Terms & Conditions apply.

Store Location :

http://new.digi.com.my/cs/Satellite/Page/free_form_service/default/find_a_store

Balas Dendam atau ????


Cuba korang perhatikan tempat yang saya warnakan merah tu. Tu tempat minyak break disk. Penutupnya dah pun dicuri. Sedangkan nak membukanya bukan senang. Kejadian ni terjadi minggu lepas. Mujur la ketika ni bawak motor pun takder la laju mana. Hanya harapkan break kaki jer masa tu. Dah la kena order penutup tu. Lagi kesian, EO saya pun kena gak. Almaklumlah... parking sebelah jer. Sampaikan Cina kat kedai motor pun pelik macam mana benda alah ni boleh hilang. Pada yang sengaja atau tidak sengaja melakukan benda ni, saya harap anda pikir la sendiri.