Sunday, November 17, 2013

Kari Ikan Ala Mamak Dengan Yogurt


2 ekor ikan bawal (atau apa saja ikan yang anda suka)


Bahan Tumis (mengikut turutan nombor)

2 ulas bawang besar 
3 ulas bawang kecil - mayang halus
2 kuntum bunga lawang
kayu manis
rempah tumis
1 inci halia
2 buji bawang putih - mayang halus




Nestle Yogurt (perisa asli) 
1 pek Tumisan Kari Ikan Maggi
3 biji bawang merah - tumbuk halus
2 biji bawang putih - tumbuk halus
1 inci halia - tumbuk halus
5 batang bendi
2 biji tomato (dibelah 4)
3 biji cili merah (dibelah 2)
2 tangkai daun kari
air asam jawa
garam dan bahan perasa
minyak untuk menumis

Cara Penyediaan:

Panaskan sedikit miyak. Masukkan bahan yang telah ditumbuk, kayu manis, bunga lawang, bawang besar, bawang merah kecil, bawang putih, rempah tumis dan daun kari. Tumis sehingga layu kekuningan dan naik bau.

Setelah layu kekuningan dan naik bau, masukkan Tumisan Kari Ikan Maggi. Gaul rata supaya tidak hangit dan masukkan secawan air. Masak sehingga sebati.



Masukkan bendi, cili merah, tomato dan ikan. Gaul perlahan.



Setelah sayur dan isi ikan agak layu dan mesra dengan bahan tumisan, masukkan Nestle Yogurt (perisa asli) bagi menggantikan santan. Masak dengan api sederhana. Perasakan dengan garam dan bahan perasa. Biarkan mendidih. Matikan api. 


Siap untuk dihidang.


Sedikit Info:

Selain elok untuk kesihatan, penggunaan yogurt juga menghasilkan kari yang tidak mudah pecah minyak, lebih pekat dan tidak mudah basi.